آیا صفات فردی و روانی نیز بر همین اساس بارث می رسند؟ ایا محیط هم نقشی در این انتقال صفات دارند؟
کارشناسان اولیه علم توارث بر این باور بودند که هوش و شخصیت کودک نیز از طریق توارث به او منتقل می شود. بعد ها کارشناسان دریافتند که عواملی چون محیط ، تعلیم و تربیت، آموزش و کسب تجربه و خاطرات و نحوه زندگی تأثیر قابل توجهی بر روی روح و فکر کودک می گذارد . امروزه کارشناسان به این نتیجه رسیده اند که عوامل ارثی و محیط قبل از تولد در کودک تأثیر می گذارد.
در کتاب زیست شناسی طبیعت انسان نوشته بیولوژیست مشهوری به نام Gennin)) ، اثر محیط و توارث را مورد بررسی قرار داده و بیان نموده است که هوش و حرکات و رفتار و خلق و خوی می تواند تابع هر یک از عوامل محیط و توارث باشد به طور مثال دوقلوهایی که از یک پدر و مادر و از یک تخم باشند اگردر محیطهای جداگانه قرار گیرند رفتار و اخلاق و شخصیت آنها با هم کاملاً متفاوت خواهد بود.
. رابطه توارث را می توان به رابطه دانه و خاک تشبیه کرد . دانه دارای نیروی و پتانسیل می باشد که می تواند به گیاه مخصوصی تبدیل شود. ظهور و نمایان شدن این نیرو و پتانسیل بستگی به خاکی دازد که دانه در آن کاشته می شود، دانه در خاک مناسب به خوبی رشد کرده، و سر از خاک بیرون می آورد و قد می کشد و بالعکس در خاک نا مناسب رشد لازم را نکرده و به صورت کوچک در خاک باقی می ماند. پس می توان دریافت که عامل توارث و محیط در شکل گیری شخصیت ، روح و افکار تأثیر بسزایی دارد.
آقای دکتر اگر کودکی موقع تولد دارای نواقص و مشخصات غیر طبیعی باشد می توان این عیب را به توارث نسبت داد؟
خیر – همیشه نمی توان معایب را به وراثت نسبت داد . بلکه ممکن است کودک در شکم مادر و حتی هنگام تولد دچار عوارض و نقایص بشود و از طرف دیگر ممکن است مادر در دوران بارداری به بیماری عفونی مبتلا شده باشد که در این صورت این بیماری تأثیر مستقیم بر روی جنین می گذارد . اگر مادر در دوران اولیه بارداری به سرخچه مبتلا شود طفل با تغییر شکلهای مختلف به دنیا آمده و عوارض دیگری مانند کری،کوری، و ... گریبانگیر کودک خواهد بود . در این حالت بیماری مادرزادی می باشد و وراثت در این رابطه نقشی نخواهد داشت.